انواع دانه های قهوه در جهان
قــهوه یکی از نوشیدنی های پر طرفدار دنیا است. ماده موثر این نوشیدنی چیزی جز کافئین نمیباشد. یک فنجان قهوه دم کرده (۸ اونس) شامل حدود ۷۰ – ۱۴۰ میلی گرم و یا در حدود ۹۵ میلی گرم کافئین به طور متوسط دارد.
عمده ترین تولید کـنـنـده هـای قـهوه کشورهای برزیل، کلمبیا، اندونزی، ویتنام، مکزیک، هند، اتیوپی، اوگاندا، گواتمالا و جاماییکا میباشند.
به طور کلی ۴ نژاد گیاه قهوه وجود داره
-
ARABICA (عربیکا) : طـعـم مـلایم و معطری دارد حدود ۶۶ درصـد قــهوه مصرفی دنیا را تشکیل می دهد .
نوع مرغوب این قهوه رنگی براق و درخشان دارد، حالتی اسیدی مطلوب و رایحه و طعمی پیچیده و چند لایه دارد که به راحتی میتوان هنگام نوشیدن شیرینی و شوری دلچسب آنرا احساس کرد.
هنگام خرید این قهوه دقت کنید که حالت اسیدی آن زیاد نباشد. توصیه می کنیم آن را داغ و بدون هیچ ماده اضافی مثل خامه بنوشید و برای دم کردن آن از روش قطره ای و پوور اُوِر استفاده کنید یعنی آب داغ رویش بریزید تا دم بکشد. در غیر این صورت قهوه کیفیت خود را از دست می دهد .
از انواع قهوه عربیکا می توان از تیپیکا (Typica) ، کاتورا (Cuturra) ، بُوربُن (Bourbon) و بلو مانتین (Blue Mountain) نام برد.
۲ . Canephora – (روبوستا)
تلخ مزه می باشد. حدود ۲۷ درصـد قـهوه مـصـرفـی دنیا را تشکیل می دهد – در جنوب شرقی آســیا و برزیل کشت میگردد – دانه های قهوه گردتر و ریز تر از گونه عربیکا میباشد.
این قهوه دو برابر قهوه عربیکا کافئین دارد و به همین دلیل است که می تواند در مقابل تغییرات از خود محافظت کند. به دلیل کافئین بالا طعمی قوی دارد. نوع مرغوب این قهوه بافتی نرم دارد و حالت اسیدی آن کمتراست .
هنگام خرید این قهوه حتماً روی بسته اش را بخوانید تا مطمئن شوید نوع مرغوب آن را خریداری کرده اید، بخصوص در مورد اطلاعات کاشت آن بیشتر دقت نمائید. آگر قهوه تان طعم و یا بویی شبیه لاستیک داشته باشد باید بدانید که از نوع نامرغوب است.
۳ . liberica
نوع سوم . دانه کمیابی هست و البته کیفیت خاصی هم ندارد .
در سال ۱۸۹۰ بیش از ۹۰ درصد ذخیره قهوه عربیکا به دلیل مشکل زنگار قهوه نابود شد و دولتها و مزرعه داران تلاش بسیاری برای رفع این مشکل بکار گرفتند. بالاخره به کاشت گیاه لیبریکا رسیدند.
اولین کشوری که اقدام به کاشت این قهوه کرد کشور فیلیپین که در آن زمان تحت سلطه آمریکا بود کرد. این کار به اقتصاد این کشور که در آن زمان تنها کشور تولید کننده قهوه بود بسیار کمک کرد.
بالاخره و پس از کشمکش های زیاد کشور فیلیپین اعلام استقلال نمود و در نتیجه کاشت و تولید قهوه کاملاً قطع گردید. ولی از سال ۱۹۹۵ حامیان منابع طبیعی برای حفظ این گونه قهوه مجدداً به کشت آن پرداختند.
متأسفانه این اقدام بسیار دیر بود چون قهوه عربیکا تمام بازار قهوه را به خود اختصاص داده بود و هنوز هم یکه تاز در این بازار است.
دانه این قهوه درشت تر از انواع دیگر قهوه است. شکلی نامتقارن و رایحه ای بی همتا دارد. رایحه آن بوی گل و میوه میدهد و طعمی دودی دارد. اکثر کسانی که از آن نوشیده اند بر این اعتقادند که طعم آن اصلاً شبیه قهوه نیست و برخی اظهار میدارند طعمی شبیه چوب دارد.
۴ . دانه اکسل سا (Excelsa)
اگر چه اخیراً این قهوه را در زیرمجموعه لیبریکا قرار داده اند ولی در واقع با لیبریکا تفاوت دارد. در واقع بسیاری اظهار می دارند چون درخت آن مانند لیبریکا حدود ۲۰ تا ۳۰ فوت (۶ تا ۹ متر) ارتفاع دارد و در مناطق مشابه لیبریکا کاشته می شود و شکل دانه آن بادامی شکل است آن را در زیر مجموعه لیبریکا قرار داده اند.
این دانه قهوه بیشتر در جنوب شرقی آسیا کاشته می شود و حدود ۷ درصد قهوه جهان را تأمین می کند. این قهوه مزه ای تند و میوه مانند دارد که مابین مزه قهوه برشته تیره و قهوه برشته ملایم است.
از این قهوه در ساخت قهوه های ترکیبی بسیار استفاده می شود. طعم خاص آن راز جذب دوستداران قهوه به آن است که حتی برای یکبار هم که شده از آن بنوشند.
دیدگاهتان را بنویسید